LV
RU
EN




Pasākumi
Šobrīd nav neviena ieraksta!
Šodien vārda diena: Helmuts, Zina, Zinaīda
< Aprīlis 2020 >
P O T C Pk S Sv
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Nodarbības par veselīgu uzturu skolās

ESF projekts "Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Auces novadā", Nr. 9.2.4.2.16/I/029

Pasākums “Interaktīvas nodarbības bērniem par veselīgu uzturu vecumā no 7-17 gadiem”

Projekta ietvaros 2017. gada 18. decembrī Bēnes vidusskolā un 19. decembrī Auces vidusskolā sertificētu uztura speciālista un ārstniecības personas nodarbības par veselīga uztura tēmām, atbilstoši izglītojamo vecuma grupai un organisma attīstības posmam, jo nenoliedzami, ka katrs skolēns vismaz reizi dienā ēd tā sauktos “neveselīgos našķus”. Daudzi pusaudži 11-13 gadu vecumā cieš no aptaukošanās, kas rada riskus saslimt ar dažādām sirds asinsvadu saslimšanām, endokrīnajām (kā cukura diabēts), onkoloģiskajām un citām saslimšanām.

Nodarbību saturs tika veidots divām dažādām skolēnu grupām. Pirmo grupu veidoja bērni vecumā no 7 līdz 13 gadiem. Šai grupai tika apskatītas sekojošas galvenās tēmas:
  • Veselīga uztura pamatprincipi, iekļaujot tādus jautājumus kā ūdens nozīme cilvēka organismā, sāls/cukura/e-vielu/enerģijas dzērienu/saldināto dzērienu u.c. ietekme uz organismu.
  • Bērnu uzturs un paradumi (praktiski piemēri, kā tos uzlabot).
  • Mērenības, sabalansētības un dažādības principi uzturā.
  • Uzturs paaugstinātas fiziskās slodzes un treniņu laikā.
  • Uztura kārbas veidošana.
Nodarbības ilga 90 minūtes un vidēji puse nodarbības tika veltīta teorētiskai prezentācijai un stāstījumam par apskatāmajām tēmām, bet otrajā daļā skolēni tika iesaistīti dažādu praktisku uzdevumu veikšanā grupu ietvaros:
  • Skolēniem vajadzēja atpazīt 7 dažādus graudaugus un to ēdienus.
  • Skolēniem vajadzēja sarindot 40 dažādus produktus 3 kolonnās, kur vienā kolonnā bija veselīgie produkti, otrā bija neitrālie un trešajā kolonnā produkti, kurus uzturā ieteicams lietot ierobežoti.
  • Skolēniem vajadzēja starp 4 produktiem izvēlēties vienu lieko produktu 5 dažādās ēdienreizes. Izvēloties produktu, skolēniem vajadzēja parādīt savas zināšanas un izpratni par sabalansētas maltītes veidošanu.
Pēc visu praktisko uzdevumu izpildes skolēni prezentēja savus rezultātus un pārrunāja ar nodarbības vadītāju to pareizumu.

Otrā skolēnu grupa bija 14-17 gadus veci bērni, ar kuriem tika apskatītas sekojošas galvenās tēmas:
  • Veselīga uztura pamatprincipi, iekļaujot tādus jautājumus kā ūdens nozīme cilvēka organismā, sāls/ cukura/ e-vielu/ enerģijas dzērienu/ saldināto dzērienu u.c. ietekme uz organismu.
  • Bērnu uzturs un paradumi.
  • Mērenības, sabalansētības un dažādības principi uzturā.
  • Uzturs eksāmenu un paaugstinātas spriedzes laikā – nodarbības laikā tiek apskatīti dažādi produktu, kas palīdz tikt galā ar spriedzi un uzlabo smadzeņu darbību.
  • Ēšanas traucējumi – kompulsīvā pārēšanās, anoreksija, bulīmija.
  • Dažādu diētu ietekme uz veselību – veģetārisma, vegānisma, svaigēšanas u.c. ietekme uz jaunieša organismu.
  • Uzturs paaugstinātas fiziskās slodzes un treniņu laikā.
Katras nodarbības ilgums bija ~ 90 minūtes. Pirmajā daļā skolēniem tika sniegtas teorētiskās zināšanas, izmantojot stāstījumu un Power point prezentāciju. Otrajā daļā skolēniem bija 2 praktiskie uzdevumi:
  • Skolēni analizēja 5 marķējumu komplektus, kur katrā komplektā bija divi līdzīgi produkti un skolēniem vajadzēja noteikt, kurš no tiem ir veselīgāks.
  • Skolēniem vajadzēja izveidot sabalansētu ēdienreizi, uz papīra uzzīmētā šķīvi ievietojot atbilstošu produktu nosaukumus, izmantojot tai skaitā, iepriekšējā praktiskajā uzdevumā analizētos produktus.
Tēmas daudziem var likties tik dzirdētas un lasītas, bet nodarbību svarīgākais mērķis ir virzīt bērnus un jauniešus mainīt savus paradumus, veicināt sava organisma veselīgu attieksmi un rosināt ēšanas paradumu mainīšanu arī savā ģimenē.

2018. gadā projekta ietvaros nodarbības par veselīgu uzturu tiks turpinātas.

Projekta vadītāja Valda Zvirbule

Vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.