LV
RU
EN




Pasākumi un notikumi
Šodien vārda diena: Fanija, Vēsma
< Novembris 2019 >
P O T C Pk S Sv
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

2017. gads

ĢIRTAM SALMGRIEZIM

GODA DIPLOMS
par novada vārda popularizēšanu Eiropas Savienībā
 
2002. gadā ieguvis politikas zinātņu grādu Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes Komunikācijas zinātņu nodaļā. Strādājis par žurnālistu radio SWH, radio “Brīvā Eiropa.” Veicot žurnālista darbu, Ģirts vienmēr atspoguļojis aktualitātes gan valstī, gan sniedzis svarīgu ārvalstu informāciju, neaizmirstot arī savu dzimto pilsētu Auci, iesaistoties aktuālas informācijas apspriešanā masu medijos, arī reģionālajā laikrakstā “Zemgale”. Ģirta paustais viedoklis vienmēr bijis patiess, atspoguļojis pozitīvās notikumu tendences, kā arī vajadzības gadījumā bijis nesaudzīgi skarbs. Ģirta aktivitātes žurnālistikā nav palikušas nepamanītas, tāpēc saņemti dažādi apbalvojumi: 2000., 2001. gadā - radio Gada žurnālists (par reportāžām Afganistānā), 2003. gadā Žurnālistikas cerība, 2006. gadā Ģirts Salmgriezis kļuvis par Eiropas Gada cilvēku Latvijā. Viņš sekmējis arī Latvijas dalību NATO, par ko liecina Aizsardzības ministrijas piešķirtais apbalvojums.
Pašlaik Ģirta Salmgrieža darba vieta ir  Briselē. Viņš strādā lielākajā Eiropas Parlamenta frakcijā, ir Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas Latvijas preses un komunikāciju padomnieks. Atrodoties Briselē, Ģirts nav aizmirsis savu pilsētu un tās iedzīvotājus. Viņš saprot, cik ļoti svarīgi lauku jauniešiem un cilvēkiem, kas ar viņiem strādā, ir redzēt un iepazīties ar Eiropas Parlamenta dzīvi, saprast, kas īsti notiek Eiropas Savienības galvenajā mītnē. Katru gadu, pateicoties Ģirtam Salmgriezim, vairākiem Auces vidusskolas skolēniem ir bijusi iespēja doties apmaksātā mācību ceļojumā uz Briseli, iepazīties ar darbu Eiropas Parlamentā, tikties ar svarīgām amatpersonām, gūt izpratni par ekonomiski politisko situāciju Eiropas Savienībā. Ļoti svarīga ir skolēniem radītā izpratne, ka izglītība un darbs Eiropā ir katra mūsu jaunieša iespējas, ka jābūt drošam un visas durvis atveras katram- arī no lauku mazpilsētas nākušiem jauniešiem. Ģirts sniedzis iespēju arī vairākiem deputātiem un skolotājiem iepazīties ar neskaitāmo institūciju darbu Briselē, tāpēc iegūto informāciju iespējams nodot citiem jauniešiem un Auces novada iedzīvotājiem, kuri novērtējuši viņa ieguldījumu cilvēku redzesloka paplašināšanā, informēšanu par izglītošanās un darba iespējām Eiropas Savienībā.

EDGARAM SILIŅAM

GODA DIPLOMS
par izciliem sasniegumiem sportā un novada vārda popularizēšanu

Zināšanas viņš ieguvis Bukaišu pamatskolā, Bēnes vidusskolā, vēlāk arī Ekonomikas un kultūras augstskolā. Tiekot pie sava pirmā “mocīša” 4 gadu vecumā, Edgars un viņa ģimene vēl nezināja, ka tā būs Edgara nākotne. Pirmo gadu viņš pavadīja vizinoties pa pagalmu, taču pēc gada jau stājās pie starta līnijas sacensībās, aizvadot savas pirmās sacensības. Pats Edgars stāsta: “Pirmās sacensības tā īsti neatceros, jo man bija tikai 5 gadi, bet pēc finiša vecāki prasot, kurš nobraucu,  zinu, ka atbildēju malējais, jo biju viens no mazākajiem un stāvēju starta pašā tālākajā malā.” Sākumā bija tikai maza mēroga sacensības kurās Edgars piedalījās prieka pēc, bet ar laiku Edgaram padevās arvien labāk un labāk. Pirmos sacensību gadus Edgars brauca Motokrosā, izcīnot vicečempiona titulus un startējot arī starptautiskās sacensībās. No 12 gadu vecuma Edgars piedalās Enduro un Enduro krosā, kur startē arī tagad dažāda mēroga sacensībās. Startēt sacensībās katru nedēļas nogali, pārstāvēt savu novadu, Latviju, startēt Baltijas un Eiropas mēroga sacensībās - tāda ir Edgara ikdiena. Ziemas sniegotajā laikā Edgars piedalās skijoringā kurā, tāpat kā enduro, gūst godalgotas vietas. Viņš ir ieguvis neskaitāmus čempiona titulus gan Latvijā, gan Baltijā, bet šogad izdevās realizēt sen lolotu sapni - piedalīties visos četros Eiropas čempionāta posmos Enduro (kas šogad norisinājās Portugālē, Igaunijā, Vācijā un Slovākijā) un pat iegūt trešo vietu E1 senioru klasē Eiropā! Slovākijā iegūtā 3. vieta viņam bija īsta dāvana dzimšanas dienā, jo tieši savā jubilejā viņam izdevās pārrakstīt lapaspusi Latvijas motosporta vēsturē! Līdztekus aktīvajām sporta gaitām Edgars ir arī treneris Enduro skolā, kur jaunajos motosportistos cenšas iedegt to motora rūkoņas sajūtu dzirksteli, kas mīt viņā pašā.
Edgars ir novada lepnums, - ar savu neatlaidību un vecāku milzīgu atbalstu sasniegts daudz, bet pie tā viņš negrasās apstāties…

INDRAI ŠPELAI

GODA DIPLOMS
par izciliem sasniegumiem izglītībā un nesavtīgu ieguldījumu mācību priekšmetu olimpiāžu dalībnieku sagatavošanā
 
Viņa ir Bēnes vidusskolas absolvente, kurai vienmēr ļoti paticis mācīties. Skolas laikā pati bijusi tāda skolniece, kura piedalījusies visur, - gan gūstot labas sekmes mācībās, gan paspējot vēl uz neskaitāmiem ansambļa, kora un dejošanas mēģinājumiem un ārpusstundu sporta nodarbībām. Pati bijusi apzinīga skolniece, tāpēc nevar iedomāties, ka varētu būt arī citādi.
Indras pirmā darba vieta ir tolaik Annenieku pamatskola, šobrīd, - Bērzupes speciālā internātpamatskola, kur arī ieguvusi labu mācību kā kaķēns, ko iemet ūdenī, - kurš, -  ja izpeld, - izpeld; ja neizpeld, - neizpeld! Studējusi Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā, taču vēl līdz piektajam kursam nav zinājusi, ka mācīs tieši ķīmiju! Pēc prakses iziešanas Krāslavas vidusskolā, bijis skaidrs, ka turpmāko karjeru saistīs ar ķīmiju. Nejaušības dēļ nokļuvusi strādāt arī Skrundas arodskolā, taču ne uz ilgu laiku, - 1992. gadā tieši Auces vidusskolā skolotājas Lasmanes laboratorijā sākās Indras Špelas pirmās skolotājas gaitas Auces vidusskolā, tātad šogad aprit jau 25 gadi! Dzīvē Indrai ir bijis bail no diviem skolotājiem, kuri abi bijuši ķīmiķi, - un viens no tiem bija ķīmijas skolotājs Bēnes vidusskolā, kurš bija liela autoritāte un iemantoja respektu skolēnu vidū.
Lai arī ne vienmēr izcili rezultāti mācībās nodrošina veiksmi dzīvē, jo tā ir zināšanu bāze, kas jāprot sapludināt gan ar drosmi, spēju uzņemties atbildību un iniciatīvu, pieņemt izaicinājumus, Indrai Špelai tas ir izdevies un viņa jau 15. gadu veiksmīgi vada Auces vidusskolu kā direktore, turklāt Auces vidusskolnieki ik gadu uzrāda izcilus rezultātus dažādās olimpiādēs gan reģionālā līmenī, gan valstiskā līmenī! Visiem noteikti palicis atmiņā, ka Auces vidusskola 2016./2017. mācību gadā iekļuva labāko skolu četriniekā, kas iespējams, pateicoties rūpīgam darbam! Indras Špelas vadībā skola visu laiku mainās līdzi laikam, prasībām un vērtībām, taču Indra uzskata, ka nav pareizi izcelt tikai tās skolas, kas lieliski sagatavo bērnus olimpiādēm, - svarīgāk ir labi iemācīt mācību programmu visiem bērniem, dodot iespēju visiem skolēniem attīstīties atbilstoši savām spējām!

ANITAI DŪMAI

Atzinības raksts
par ilggadēju un nesavtīgu ieguldījumu muzikālajā izglītībā un jaunās paaudzes audzināšanā
 
Viņa visu mūžu strādājusi Auces vidusskolā par mūzikas skolotāju. Ļoti atbildīga, iedvesmojoša un harizmātiska personība, kura iedvesmojusi un mācījusi ne vienu vien šobrīd atpazīstamu dziedātāju Latvijā.
Absolvējusi Auces vidusskolas 8. klasi un Auces mūzikas skolu Anita Dūma devās mācīties uz Rīgu pedagoģiskajā solā, jo jau savos agrīnajos jaunības gados zināja, ka vēlas kļūt tieši par skolotāju, kas ir viņas sirds darbs mūža garumā. Anita Dūma Auces vidusskolā mācīja gan mūzikas stundas, gan arī korus, kā arī ansambļus. Labi sasniegumi bijuši zēnu ansamblim skatēs, kā arī skolas korim. Sevišķu uzmanību un cieņu Anita izpelnījusies ar savu Mūzikas studiju, kas tikai nejaušības dēļ kļuvusi tik populāra. Kā pirmie skolēni, kuri iedvesmoja Anitu turpināt iesākto bija Roberts Memmēns, kurš šobrīd pazīstams kā grupas “Framest” dziedātājs, arī Aivis Ošķis un abas māsas Čamperes ir skolotājas Dūmas audzēkņi, kuri ar lepnumu var apgalvot, ka tieši Anita Dūma ir viņu pirmā dziedāšanas skolotāja, kura ne tikai iemācījusi dziedāt, bet arī cīnīties par savu sapni.
Anita Dūma ir neatlaidīga un savu darbu padara ar vislielāko atbildības sajūtu. Viņa dzīvo līdzi laikam un pabeigusi arī Liepājas Universitāti, gūstot sev jaunas zināšanas un augstākās izglītības diplomu. Savā mūzikas studijā viņa nežēlo ne laiku, ne līdzekļus, jo vienmēr rūpīgi izvēlas saviem audzēkņiem repertuāru, meklē un iegādājas fonogrammas, kā arī organizē fantastiskus koncertus saviem audzēkņu vecākiem un draugiem. Šobrīd Anita Dūma strādā Bēnes Mūzikas skolā, kur jau tikai pāris gadu laikā ieguvusi atzinību un mīlestību no skolēnu vecākiem, jo pratusi atrast to īsto ceļu uz bērnu sirdīm, kas mūsdienu straujajā pasaulē ir ļoti būtiski, tikai nepazaudējot cilvēcību var tik ļoti mīlēt savu darbu. Anita Dūma Bēnē apmāca pašus mazākos dziedātājus, kā arī māca kori, turklāt atliek laika arī piedalīties Bēnes Mūzikas skolas skolotāju akordeonistu ansamblī, kas arī gan novadā, gan ārpus tā izpelnījies skatītāju simpātijas.

ZANDAI KOŠINSKAI

Atzinības raksts
par nozīmīgu ieguldījumu senioru sabiedriskās dzīves organizēšanā
 
Viņas saknes meklējamas Lietuvā, tēva mājas atrodas Veģerē. Beigusi Sniķeres pamatskolu un Ukru pamatskolu, Bebrenes veterināro tehnikumu, pēc tam arī Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju. Jau no bērnības un jaunības laikiem bijusi sabiedriski aktīva, rakstījusi dzeju, vienmēr dziedājusi korī, īsts nemiera gars! Pati Zanda atzīst, ka skolas laikā bijusi nekrietns skuķis, taču viss ticis piedots sekmju un aktivitātes dēļ, tāpēc šī brīža rosīgā darbība pensionāru biedrībā “Mežābele” ir loģisks turpinājums jaunības nemieram.
Zanda ir cilvēks, kurš, savu laiku nežēlojot, ar lielu atbildības sajūtu organizē Vītiņu pagasta senioru brīvo laiku, organizējot senioriem ekskursijas uz skaistākajām vietām Latvijā un ārpus tās. Piedalās rudens un pavasara talkās gan mirušo atdusas vietās, gan citviet novadā, tādējādi pierādot savu novada un Latvijas patriotismu. Tāpat viņa aktīvi cenšas iesaistīt arvien vairāk pensionāru dažādos sarīkojumos, kas cilvēkiem cienījamos gados ir būtiski, lai nejustos vieni un pamesti. Darbs un kopā pavadītais laiks ar senioriem Zandai sniedz garīgo algu, labsajūtu un pozitīvas emocijas, ko viņa caur sevi dāvā pārējiem Vītiņu pensionāriem un ne tikai, - viņas vadībā tapis “Ķeveles dienas centra projekts”, un pati Zanda cer, ka viņai pietiks spēka īstenot vēl kādu projektu, pagaidām viņa dzied Vadakstes senioru ansamblī, bet sapņo par senioru ansambli arī Vītiņos!
Visu mūžu Zanda ir strādājusi vetārsta arodā, jau no bērnības zinājusi, ka būs tieši vetārste, jo nācies ārstēt vistiņu. Arī šobrīd neatsaka savu profesionālo palīdzību, ja tas nepieciešams, pēc diviem gadiem viņa svinēs sava aroda 50. darba gadu jubileju! Viņa vienmēr izrāda rūpes un ieinteresētību par četrkājaino pacientu veselību, taču lielu daļu brīvā laika šobrīd aizņem tieši senioru brīvā laika organizēšana, - viņa negaužas, tas ir tas, kas viņai pašai dod enerģiju un sagādāt prieku citiem tas ir dubultprieks!

DAINIM KUĻIJEVAM

Atzinības raksts
par pašaizliedzīgu un izcilu sava darba pienākumu pildīšanu vairāk nekā prasa pienākums
 
Viņa vecāki līdz 1977. gadam bija Sniķeres puses ļaudis, vēlāk dzīvojuši Bēnes pagasta  “Ceplīšos”, šobrīd saimnieko Bēnes pagasta “Celmos”, bet teiciens “iet kā pa celmiem” uz šo ģimeni neattiecas... lauku sēta  2005. un 2008. gadā uzvarējusi konkursos “Sakoptākā sēta” Bēnē. Dainis ir ļoti ģimenisks cilvēks, pats audzis 9 bērnu ģimenē, šobrīd ir gādīgs vīrs, tēvs un vectētiņš, sirds ir nomodā par katru, ...arī par dzīvniekiem - zirgi un suņi ir īpaši mīļi, ne velti viens no vaļaspriekiem bijis suņu apmācība un pat piedalīšanās sacensībās.
No 1980. gada strādājis kādreiz slavenajā Bēnes Remonta rūpnīcā par metālgriezēju, autoelektroiekrāvēju, bijis ceha raošanas meistars Bēnes Tehniskajā servisā līdz 1995. gadam, strādājis arī kokapstrādes gaterī Vecmiķeļos un kokapstrādes uzņēmumā “Ozoli”, kur bijis parketa sagatavošanas ceha meistars, savām rokām izgatavojis ragavas un kamanas, kurās jūgt bērīti un vizināt savējos.
Jau no skolas gadiem muzicējis Bēnes pūtēju orķestrī, arī šobrīd Bēnes vidusskolas pūtēju ansamblī “Sentiments”, viņam patīk dziedāt, dara to ģimenes godos, nu jau dažreiz arī skolas un Bēnes pagasta svētkos.
Dainis ir saprotošs, iejūtīgs saskarsmē ar cilvēkiem, arī izpalīdzīgs, dalās ar pieredzi, padomiem un prasmēm. Šobrīd darbs Bēnes vidusskolā ir Daiņa sirdsdarbs… Par Daini stāsta viņa darbi! Tāds remontdarbu apjoms, kāds paveikts pēdējos gados Bēnes vidusskolā, kad tajā strādā Dainis Kuļijevs kā direktora vietnieks saimnieciskajos jautājumos ir apbrīnas vērts! Viņš ir cilvēks ar zelta rokām…

AINAI LAVEIĶEI

Atzinības raksts
par nesavtīgu ieguldījumu labdarībā
 
Viņa Auces vidusskolā par sākumskolas skolotāju strādā jau 37 gadus. 20 gadus strādājusi par direktora vietnieci mācību darbā sākumskolā, bijusi metodiskās komisijas vadītāja, taču viņas aizraušanās un īpašais darbs palicis publiski nepamanīts. Aina ārpus saviem tiešajiem darba pienākumiem dara īpašu “balto darbu”- nodarbojas ar labdarību… 15 gadus viņa ada zeķes un zeķītes. Tās tiek dāvinātas cilvēkiem, kuriem ikdienā pietrūkst ne tikai zeķu, bet arī sirds siltuma. Sākumā palīdzēts tuvējiem bērnu namiem, tad iesaistījusies pasākumā “Eņģeļi pār Latviju.”
Pavisam Aina noadījusi un uzdāvinājusi vairāk nekā tūkstoš zeķu pāru! Šogad vien noadīts 101 zeķu pāris! Pēdējā laikā Ainas Laveiķes adītās zeķītes un zābaciņi nonāk Rīgas Dzemdību nama Intensīvās aprūpes nodaļā priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem. Šis darbs ir ļoti skrupulozs, jāievēro īpašas prasības - vajadzīgs noteiktas kvalitātes materiāls - dzija, kuras sastāvā jābūt konkrētam vilnas daudzumam, īpaša apstrāde - katrs pāris jānotvaicē un hermētiski jāiepako atsevišķā maisiņā. Šo darbu koordinē “Sirds siltuma darbnīca” no Valmieras. Aina Laveiķe savu devumu labdarībai centusies veikt ar īpašu sirds siltumu, neafišējot sevi kā autori, jo tas ir viņas patiesais sirdsdarbs.

LINDAI VEŽUKAI

Atzinības raksts
par nesavtīgu ieguldījumu novada jauniešu kultūrizglītības un pašizaugsmes veicināšanā un novada kultūras vērtību saglabāšanā

Auces vidusskolā viņa strādā no 1995. gada, pēc Daugavpils pedagoģiskā institūta beigšanas, kur ieguvusi latviešu valodas un literatūras un kultūras vēstures skolotājas izglītību. 2010. gadā Latvijas Universitātē iegūta sociālo zinību skolotājas kvalifikācija. 2013. gadā Latvijas Universitātē apgūtais 72 stundu mācību kurss dod tiesības Lindai Vežukai strādāt kā skolotājam – mentoram.
Skolotāja Linda Vežuka ir pedagogs, kurš neprot vienkārši “atreferēt” grāmatu tekstus. Viņas darbs vienmēr bijis radošs, bagātināts ar pašas gūto pieredzi. Skolotāja vienmēr cenšas atvērt skolēniem jaunus apvāršņus, centusies radīt vēlmi redzēt tālāk par “par savu pagalmu,” radījusi iespēju skolēniem sevi pilnveidot un paplašināt redzesloku.
2016. gadā Linda Vežuka  ar Auces vidusskolas skolēniem sāka darboties Edinburgas hercoga starptautiskajā jauniešu pašaudzināšanas programmā AWARD, kurā jaunieši uzlabo savu fizisko sagatavotību, apgūst jaunas prasmes, mācās būt mērķtiecīgi, atbildīgi un labestīgi. Pateicoties Lindas Vežukas aizrautībai un atbalstam, 6 Auces vidusskolas skolēni ir ieguvuši bronzas līmeņa diplomu un nozīmīti. Skolēniem un vienības vadītājai bija iespēja tikties ar šīs programmas aizbildni Karaliskās Augstības Veseksas grāfu princi Edvardu. Viņas vadībā awardieši ir izveidojuši Zaļo klasi pie skolas. Par veiksmīgu darbu un sadarbību ar Auces novada jauniešiem Linda Vežuka saņēmusi Valsta izglītības satura centra pateicību. Pateicoties skolotājas Vežukas ieguldītajam darbam, Auces vidusskola saņēmusi pateicību par veiksmīgu dalību Lattelecom Rīgas maratona Latvijas Skolu kausā 2017.
Skolotāja mudina apjaust Latvijas kultūras vērtības un sasniegumus. Vairākus gadus sagatavo skolēnus dalībai Kultūras kanona konkursam. 2017. gadā konkursā „Latvijas Kultūras kanona vērtības Latvijas simtgadei” Auces vidusskola ieguva balvu nominācijā „Labākā spēle latvju zīmju nominācijā”. Pagājušā mācību gadā 10. klases skolēnu grupa, Lindas rosināti un atbalstīti, sāka apgūt žurnālistikas pamatus. Jaunieši iekļuva britu vēstniecības rīkotā konkursa „Pilna doma” finālā. Šajā mācību gadā skolēni uzsākuši veidot skolas avīzi. Linda Vežuka ir sabiedriski aktīva, atsaucīga, izpalīdzīga, radoša un atvērta pārmaiņām, Ir savas pilsētas, novada un valsts patriote, turklāt ik vasaru ir viena no starptautiskā jauniešu projekta “Auce” organizatorēm.

RUTAI ZIEMELEI
JĀNIM JAKUBOVIČAM

Pateicības raksts
par pašaizliedzīgu un godprātīgu darbu
 
Vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.