LV
RU
EN




Pasākumi un notikumi
Šobrīd nav neviena ieraksta!
Šodien vārda diena: Jāzeps, Juzefa
< Marts 2024 >
P O T C Pk S Sv
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tautas lietišķās mākslas studija „Bēne”

Vadītāja - Marika Grīslīte.

Pulciņš, kurš ir pārdzīvojis visas politiskās pārmaiņas un vēl joprojām darbojas. Aktīvākās Bēnes sievietes sāka darboties 1957 .gadā - mācījās izšūt baltos izvilkumu darbus. Pēc pāris gadiem uzņēmīgākās dalībnieces sāka braukt uz Auci mācīties aust.
1973.gadā nodibinājās aušanas pulciņš ar 26 dalībniecēm. Iesaistījās arī cita veida rokdarbnieces. Audēju apmācībai uzaicināja mākslas meistari Ernu Embovicu, vēlāk to darīja Lida Rumpe un Biruta Vilka. Tagad audēju darbu vada Gunta Gurovska.
 
Pulciņa mērķis bija piedalīties rajona un arī Republikas izstādēs. Pēc piedalīšanās Republikas izstādēs Tautas daiļamata meistara nosaukumu iegūst 13 dalībnieki. 1987.gadā pulciņam piešķir studijas „Bēne” nosaukumu. Tad darbi ceļoja uz Maskavu, Čeļabinsku, uz Rakveri un uz Šrilanku (Indijā). Pa šo laiku studijas dalībnieces izmitinātas piecās mājvietās. No 2005.gada –Stacijas ielas 8– sētas mājā.

Studijā darbojas 15 dalībnieces. Šobrīd pulciņš var lepoties ar četrām Tautas daiļamata meistarēm - Ritu Razdovsku, Jadvigu Beisjuku, Antoņinu Klāsoni un Teklu Grabežovu.

Visus gadus studiju darbi ir bijuši redzami daudzās izstādēs- Rīgā, Brīvdabas muzejā, Cēsīs, Dobelē, Tērvetē un citur. Evija Eltermane par austo segu ieguva pirmo vietu Republikas izstādē. Ritas Razdovskas personālizstāde bija Ukros. Saņemti daudzi jo daudzi atzinības raksti. 2010.gadā Guntai Gurovskai par veiksmīgu darbu projektā „Tradicionālo prasmju skola 2010 -Zemgales villaines celu apaudu aušana Bēnē", Pateicību Krustpils pilī pasniedza Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

2012. gadā TLMS „Bēne” ir piedalījusies Zemgales novada tautas lietišķās mākslas izstādē Jelgavā Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā. Tautas daiļamata meistare Rita Razdovska piedalījās biedrības „Latviešu tautas mākslas savienība” rīkotajā izstādē Pētera baznīcā Rīgā; rīkoja personālizstādi Bēnē. Rita Razdovska 2012. gadā apbalvota ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra Atzinības rakstu par latviešu tautas lietišķās mākslas tradīciju saglabāšanu un aušanas amata prasmju tālāk nodošanu, kā arī ar Auces novada pašvaldības Atzinības rakstu par tautas lietišķās mākslas tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu.
TLMS „Bēne” saņēma Pateicības rakstu par piedalīšanos biedrības „Dzīpars” organizētajos pasākumos.
Vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.