LV
RU
EN




Pasākumi un notikumi
Šobrīd nav neviena ieraksta!
Šodien vārda diena: Jāzeps, Juzefa
< Marts 2024 >
P O T C Pk S Sv
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jauktais koris ”Auce”

Diriģents - Jānis Zirnis
Kormeistars – Aivis Antonovs
 
Auces novada Kultūras centra jaukto kori 1989. gadā izveidoja Ruta Januze pēc viņas draudzeņu, kuras ļoti vēlējās dziedāt Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos, iniciatīvas. Tolaik “Lauktehnikas” pārvaldnieks piekrita, ka koris varētu pastāvēt pie šī uzņēmuma. Tā kā dziedātgribētāju vēl bijis maz, Ruta ar “Lauktehnikas” kluba vadītāju devās aģitācijas gājienā pa uzņēmuma cehiem, kur strādāja daudz vīru. Pamazām dažus pierunāja, viņiem sekoja citi dziedāt gribētāji. Tā tika izveidots “Lauktehnikas” rajona apvienības jauktais koris, kas laika gaitā pārtapa par Auces kultūras nama un vēlāk - Auces novada Kultūras centra jaukto kori “Auce”. Sākums bija grūts, jo gada laikā bija jāapgūst visas dziesmas, ko citi kori jau zināja. Tieši tāpēc vislielāko gandarījumu korim sniedza dalība tā pirmajos – XX Vispārējos latviešu dziesmu un X deju svētkos 1990. gadā. Ruta Januze kori godam vadīja 20 gadus.

Pēc dažu gadu pārtraukuma, 2012. gadā, profesora un Dziesmu svētku virsdiriģenta Jāņa Zirņa iedvesmoti, kora dalībnieki atkal sanāca kopā. Sāka ar vieglāku repertuāru, to pamazām padarot sarežģītāku. Zirņa latiņa ir augsta! Kopš savas darbības sākuma koris ir piedalījies visos Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos. Skanīgas dziesmas dziedātas Norvēģijā, Dānijā un Lietuvā. Kuplināti pasākumi Aucē, Dobelē, Bauskā, Alojā, Staļģenē, Ērgļos, Vidrižos un daudz kur citur. Ar pacilājumu koris atceras dalību “Rīgai 800” un “Pasaules Koru olimpiādē” 2014. gadā, kur iegūta neaizmirstama pieredze, sadarbojoties gan ar koriem no visas pasaules, gan ārvalstu diriģentiem. Piedaloties starpnovadu un valsts mēroga koru skatēs, starptautiskajos festivālos ik gadu uzrādīti augsti rezultāti. Piemēram, 2013., 2014. gadā – I pakāpe, 2015. gadā – augstākā pakāpe, 2016. gadā – sudraba godalga sakrālās koru mūzikas festivālā Kauņā (Lietuva), 2017., 2018., 2019. gadā – I pakāpe. Koris regulāri piedalās sadraudzības koncertos, īpaši sadziedoties ar citiem J.Zirņa vadītajiem koriem – Rīgas Latviešu biedrības sieviešu kori “Ausma” un Ogres novada Kultūras centra jaukto kori “Ogre”. 2019. gada 7. decembrī Auces novada Kultūras centrā pulcējās jauktā kora “Auce” draugi, lai kopā ar kora dziedātājiem svinētu kora 30. gadadienu krāšņā jubilejas koncertā “Četri…”.

Kaut arī no pašiem pirmsākumiem korī dzied tikai daži, viņu entuziasms un dziesmas mīlestība ir mērojama 27, 29 un pat 30 gadu garumā. “Pat pa ceļu ejot, es dziedu!” stāsta kāda koriste. Auces novada koristiem dziedāšana ir asinīs, tā ir kā tāda veselīga atkarība. To kopības sajūtu dziedot, nevar ar vārdiem aprakstīt. Te ir kāda maģija, kas neredzamām saitēm vieno kori, vienu no sarežģītākajiem mūzikas instrumentiem, kur katra balss un katrs dziedātājs ir tik svarīgs. “Esmu korī iekšā!” stāsta cita koriste. Būt par kora dalībnieku ir īpaša sajūta, jo tā ir vieta, kur satikt domubiedrus, labi pavadīt laiku un apgūt jaunas prasmes kora mākslā. Katrs, kurš sevi grib sajust kā daļiņa no Latvijas dziedošās saimes, ir laipni gaidīts korī! Koristi cītīgi strādā, mācās, koncertē, atpūšas, sniedz prieku un daudz pozitīvu emociju sev un citiem, jo viņus vieno skaistākā - mūzikas valoda!
 


Folkloras kopa “Līgotne”


Vadītājas
– Ināra Rumba, Vija Kursiete

Dibināta 2011.gadā.
Līgotnes upe, satekot ar Avīkni, veido Vadakstes upi, Ventas pieteku. Kā Venta ietek jūrā, tā arī folkloras kopas dziedātās līgotnes un citas tautas dziesmas ietek bagātajā latviešu folkloras pūrā.
 
Gadskārtu ieražu svētki, līdzdalība Auces novada Kultūras centra sarīkojumos, Auces novadā atstātā dziesmu, rotaļu un danču mantojuma apzināšana un popularizēšana, sadarbība ar folkloras draugiem citos novados ir “Līgotnes” galvenie mērķi un uzdevumi.
 
Īpašo “Līgotnes” muzikālo skanējumu veido Ināras Rumbas spēlētā cītara un Vijas Kursietes skanīgais akordeons. Šo dāmu vadībā “Līgotne” darbojas jau septiņus gadus. Folkloras kopā aktīvu līdzdalību ņem 16 dalībnieki.
 
Ar dziesmām “Līgotne” sagaida Lielās dienas saules lēktu Dobes kalnā, gada īsāko nakti aicina izbaudīt senajos vasaras saulgriežu rituālos, dziesmās un dejās. Ziemas saulgriežos folkloras kopa velk bluķi un piedalās Ziemassvētku tirdziņos. Tā muzicējusi tematiski daudzveidīgos pasākumos - valsts un novada svētkos, Baltu vienības dienās 2017.gadā, izglītības iestādēs un pat Mednieku ballēs, vienā no visplašāk apmeklētajiem pasākumiem Auces novadā, organizējusi latvisko danču un ēdienu vakarus. Ar koncertprogrammām priecējusi iedzīvotājus gan Auces novadā, gan ārpus tā - Jaunaucē, Augstkalnē, Svētes pagastā, Jelgavā, Rēzeknē, Rīgā, Dobelē, Saldū u.c. 2018. gadā koncertējusi Baltkrievijā. Uztur sadraudzības saites ar citām folkloras kopām, piemēram, “Dālava”, “Staļģene”, “Puduris”, piedaloties to jubilejas pasākumos un folkloras festivālos. Īpašs gandarījums iegūts starptautiskajā folkloras festivālā “Baltica - 2015” Rēzeknē un “Baltica - 2018” Jelgavā. Nu gatavojas nākamajam festivālam.
 
Folkloras kopas “Līgotne” vadībā ikvienam interesentam ir iespēja klausīties latviešu tautas melodijas, kā arī izlocīt kājas rotaļās un dejās. 


Vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.